Landsforeningens Logo

Dansk-Russisk Forening

Rusland klar til ambassadør-skifte

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger vil Dmitrij Rjurikov i løbet af få dage blive godkendt til posten som Ruslands nye ambassadør i Danmark.

Moskva

Rusland sender en erfaren diplomat med en fortid som præsident Boris Jeltsins udenrigspolitiske toprådgiver til Danmark som afløser for ambassadør Nikolaj Bordjusja, der er vendt tilbage til Moskva til en politisk toppost som generalsekretær for det tidligere Sovjetunionens svar på NATO.

Moskvas nye mand i Danmark bliver den 56-årige Dmitrij Rjurikov, der de seneste tre år har været Ruslands ambassadør i den centralasiatiske republik Usbekistan. Rjurikov spillede i første halvdel af 1990'erne en hovedrolle i Moskvas forhandlinger med Vesten om udvidelse af NATO, forholdet til EU og nedrustningsaftaler med USA.

Umiddelbart efter et mislykket kupforsøg mod den daværende sovjetiske præsident Mikhail Gorbatjov og Boris Jeltsin i august 1991 blev Rjurikov udnævnt til Jeltsins udenrigspolitiske toprådgiver, en post, han besad frem til 1997, da han blev fyret på grund af uenighed om en unionsaftale mellem Rusland og Hviderusland.

På første parket

Således fulgte han fra første parket nogle af det 20. århundredes mest dramatiske omvæltninger på den internationale scene, Sovjetunionens opløsning, afslutningen på Den Kolde Krig og udvidelsen af NATO.

Rjurikov, hvis far i Sovjetunionens dage var chefredaktør for det ansete litterære tidsskrift Inostrannaja Literatura (Udenlandsk Litteratur), blev derpå udenrigspolitisk rådgiver for Jegor Strojev, formand for det russiske parlaments overhus, Føderationsrådet, før han i slutningen af 1999 blev sendt til Usbekistan, en af de tidligere sovjetrepublikker, som ambassadør.

Rjurikov har mere end 30 års erfaring som diplomat og udenrigspolitisk rådgiver. Han blev ansat i det sovjetiske udenrigsministerium straks efter afsluttet uddannelse i 1969 og var ansat her til 1991. Han har i to omgange gjort tjeneste ved den sovjetiske ambassade i Afghanistan, først i perioden 1976-1980, dvs. han sad i den sovjetiske ambassade i Kabul, da sovjetiske styrker invaderede landet i december 1979, og han blev sendt tilbage i årene 1982-1985. Han indledte sin karriere med en post i Iran under shahen fra 1969 til 1972. Rjurikov taler farsi, engelsk og fransk.

HyperCounter Besøg siden 14.06.01~ Redigeret 02. February 2007 ~    Webmaster